سیستم آموزش عالی ترکیه
دانشگاهها، دانشکدهها، موسسات، مدارس آموزش عالی، هنرستانها، مرکز علمی و کاربردی، دانشگاهها و کالجهای افسری و پلیسی و مراکز تحقیقی و پژوهشی به عنوان موسسات آموزش عالی ترکیه به شمار میآیند.
تقویم آموزشی کشور ترکیه
تقویم آموزشی برای تحصیل در ترکیه تقریبا مشابه ایران است و در نیمههای ماه سپتامبر (شهریور ماه) آغاز میشود و با برخی از تغییرات در مناطق حاشیهای و حومهها تا نیمه ماه ژوئن ادامه پیدا میکند. مدارس آموزشهای خود را در بازه زمانی صبح و بعد از ظهر به انجام میرسانند که البته در مناطق پرجمعیت تفکیک صبح و بعداز ظهر در سیستم آموزشی اعمال میگردد. پنج روز در هفته و در فواصل روزهای دوشنبه تا جمعه مدارس مشغول به کار هستند که در حدود ۳۵ تا ۴۰ ساعت کاری را تشکیل میدهد.
در بازه زمانی میان ماههای ژانویه و فوریه دو هفته تعطیلی زمستانی در مدارس وجود دارد. این در حالی است که مدارس و دانشگاههای ایران در فواصل روزهای شنبه تا پنجشنبه به کار خود ادامه میدهند و به غیر از تعطیلات رسمی، نوروز، طولانیترین دوره تعطیلی مدارس و دانشگاهها است. دانشگاههای ترکیه نیز معمولا سال تحصیلی آکادمیک خود را همانند دانشگاههای ایران در دو ترم برگزار میکنند.
شرایط تحصیل در کشور ترکیه سال ۲۰۲۰
دولت ترکیه، در سال ۲۰۲۰ سیاستی بر جذب دانشجویان بین المللی اعمال می کند تا از این طریق رنکینگ دانشگاه های خود را ارتقا دهد. بیشتر تمرکز کشور ترکیه نیز بر جذب دانشجو از آسیای مرکزی، آفریقا، خاورمیانه و اروپای شرقی می باشد. برای رسیدن به این هدف دولت ترکیه به دانشجویان بورسیه می دهد و دانشگاه های ترکیه نیز نسبت به بسیاری دیگر از کشورها خصوصا برای کسانی که از کشورهای خاورمیانه به ترکیه می آیند، شهریه کمتری دارند.
تحصیل در ترکیه به زبان ترکی
دانشگاه ها و مدارس ترکیه از سطح آموزشی خوبی برخوردار هستند. ترکیه دارای یکی از روبه رشدترین اقتصادهای دنیا بوده و یکی از دلایل آن موفقیت این کشور در جذب دانشجویان بین المللی و پرطرفدار بودن برای توریست ها بوده است. در واقع مدارک دانشگاهی معتبر ترکیه که در کل دنیا شناخته شده و مقبول می باشد. امکانات بالای مدارس و دانشگاه ها و تعداد رو به رشد رشته هایی که علاوه بر زبان ترکی استانبولی به زبان انگلیسی نیز تدریس می شوند از جمله دلایلی است که دانشجویان این کشور را به عنوان مقصد برتر در خصوص تحصیل در ترکیه محسوب می شوند. زبان اصلی کشور ترکیه، ترکی می باشد و دانشجویان این امکان را دارند که این زبان را در کلاس های آموزشی این کشور شرکت نمایند و بعد از اتمام این دوره های آموزشی وارد دانشگاه ها شوند. البته این امکان نیز وجود دارد که با زبان انگلیسی نیز مشغول به تحصیل شوید.
شرایط ورود به دانشگاه های ترکیه
متقاضیان که نمرات بالاتری را کسب کنند وارد دورههای چهار ساله یا BA یا Bachelor’s Degree میشوند اما کسانیکه نمرات محدودتری را دریافت کردهاند به دورههای ۲ ساله یا AA یا همان دوره کاردانی Associate’s Degree وارد میشوند. رشتههایی همچون دندانپزشکی و دامپزشکی به مدت ۵ سال طول میکشند و برای تحصیل در رشته پزشکی باید ۶ سال زمان اختصاص داده شود.
پس از پایان دوره چهار ساله لیسانس دانشجو می تواند برای دوره های فوق لیسانس اقدام نماید که در حدود ۲ سال طول می کشد و شامل دورههایی با پایاننامه و بدون پایاننامه یعنی thesis و non-thesis میشود.
انواع دانشگاه های دولتی و غیردولتی با تنوع بالا
دانشگاههای ترکیه به دو دسته دانشگاههای دولتی و خصوصی تقسیم می شوند. برای ورود به دانشگاههای خصوصی باید شهریه پرداخت شود این در حالی است که به غیر از هزینه ثبت نام اولیه، ورود به دانشگاههای دولتی این کشور تقریبا رایگان است و تنها با شرکت در آزمون سراسری دانشگاه میتوانید با پرداخت مبلغ ناچیزی وارد دانشگاههای دولتی شده و تجربه تحصیل در ترکیه را با شرایطی بسیار راحتتر و هزینههایی بسیار کمتر بدست آورید. علاوه بر این، کنکور سراسری این کشور و پذیرفته شدن در رشتههای پرطرفداری چون زیر شاخههای پزشکی و تحصیل رایگان در ترکیه به مراتب آسانتر از پذیرفته شدن در رشتههای مشابه در ایران است.
مزایای بورسیه شدن از دانشگاه های ترکیه
با تکیه بر تجربه کارشناسان و مشاوران ترکی رزیدنت میتوانید تا ۸۰درصد از شهریه دانشگاه پذیرششده را از محل بورسیه تحصیلی تامین کنید! با بورسیه شدن در این دانشگاهها علاوه بر شهریه سالانه، خوابگاه و خدمات فوق برنامه دانشگاه نیز به صورت رایگان در اختیار دانشجویان قرار میگیرد.
کمک هزینه تحصیلی ماهیانه: بورس تحصیلی در هر یک از دانشگاههای ترکیه بسته به رشته متفاوت است؛ مبلغ کمک هزینه تحصیلی در مقطع کارشناسی بهصورت ماهیانه حدود ۷۰۰ لیر و در مقطع کارشناسی ارشد ماهانه حدود ۹۵۰ لیر است که به دانشجو پرداخت میشود. این مبلغ در مقطع دکترا حدود ۱۴۰۰ لیر ترکیه برآورد میشود و برای دورههای پژوهشی نیز حدود ۳۰۰۰ لیر در ماه در نظر گرفته شده است.
خوابگاه: یکی از مزایای بیچون و چرای بورسیه شدن از دانشگاههای ترکیه، استفاده رایگان از خوابگاههای دانشگاههای دولتی است.
شهریه دانشگاه: شهریه دانشگاه و هزینه آموزشی برای دانشجویی که بورس تحصیلی دانشگاههای کشور ترکیه را دریافت کرده، بهصورت رایگان است و هزینه آن توسط دولت تامین میشود.
بیمه درمانی: به تمام دانشجویان بورسیه شده در ترکیه بیمه درمانی بهصورت رایگان ارائه میگردد.
تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی
در بحث اعزام دانشجو به ترکیه متقاضیان برای تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی در صورتی می توانند اقدام کنند که مدرک دیپلم ۱۲ ساله را در دست داشته باشند و در آزمون های ورودی این مقطع که از طرف دانشگاه ها برگزار می شود قبول شوند. تحصیل در مقطع لیسانس در ترکیه حدود ۴ سال به طول می انجامد و عموما به زبان ترکی می باشد اما برای دانشجویانی که به زبان ترکی تسلط ندارند آموزش زبان ترکی گذاشته می شود.
افراد می توانند در رشته های مختلف به شرط قبولی در آزمون های ورودی که از طرف این دولت برگزار می شود تحصیل نمایند. تحصیل در رشته های پزشکی در ترکیه حدود ۶ سال به طول می انجامد. هزینه تحصیل لیسانس در دانشگاه های دولتی برای افرادی که اقامت این کشور را دارند حدود ۱۰۰ تا ۳۰۰ دلار در سال می باشد.
هزینه های تحصیل در دانشگاه های غیر دولتی نیز برای دانشجویان از حدود ۸ هزار دلار تا حدود ۲۵ هزار دلار در سال متغیر است که رشته به رشته و دانشگاه به دانشگاه این هزینه ها متفاوت می باشد. در مقطع لیسانس ترکیه دانشجویان حدود ۱۰ ساعت در هفته اجازه کار دانشجویی دارند.
تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد
برای تحصیل در ترکیه در مقطع فوق لیسانس بر خلاف مقطع لیسانس آزمون ورودی کلی ندارد اما هر دانشگاهی ممکن است در سال دو بار آزمون ورودی مربوط به رشته های مورد نیاز خود برگزار کند. متقاضیان می توانند در صورت قبولی در رشته مورد علاقه خود در این کشور ادامه تحصیل دهند. دانشگاه ها در مقطع فوق لیسانس در رشته های مختلف دانشجو می پذیرند. اما هزینه ها در دانشگاه های ترکی زبان و انگلیسی زبان متفاوت می باشد. شهریه دانشگاه های ترکیه در مقطع ارشد برای اتباع خارجی حدود ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار در سال است. هزینه های تحصیل کارشناسی ارشد در دانشگاه های انگلیسی زبان نیز حدود ۱۰۰۰ تا ۳۰۰۰ دلار در سال می باشد. لازم به ذکر است که دانشجویان در هفته حدود ۲۰ ساعت اجازه دارند در مقطع فوق لیسانس به صورت پاره وقت در ترکیه کار کنند. طبیعتا افرادی که مسلط به زبان ترکی باشند راحت تر می توانند کاریابی کنند.
تحصیل در ترکیه در مقطع دکترا
تحصیل و اعزام دانشجو به ترکیه هم چنین در مقطع دکترا نیز امکان پذیر می باشد. دانشگاه های کشور ترکیه همانند دیگر کشورها در صورتی به متقاضیان در مقطع PhD پذیرش تحصیلی می دهند که دارای مدرک زبان انگلیسی در حد آیلتس ۵/۶ به بالا و نمرات و معدل مناسب و دارای مقالات ISI باشند. هم چنین مهم ترین نکته این است که یک نامه قبولی از یک استاد راهنما در دست داشته باشند. در این صورت دانشگاه مورد نظر نیز می تواند به دانشجو پذیرش دهد. هزینه تحصیل در مقطع دکترا در ترکیه حدود ۴۰۰۰۰ دلار در سال می باشد. طول دوره تحصیل در این مقطع ۴ سال است که در ۲ سال اول به صورت حضوری در کلاس ها حاضر می شوند و ۲ سال آخر را بیشتر به صورت عملی کارهای تحقیقاتی و عملی انجام می دهند و بر روی موضوع پایان نامه خود می توانند کار کنند. در این مقطع نیز دانشجویان در حدود ۳۰ ساعت در هفته اجازه کار پاره وقت دانشجویی دارند.